Suomen ympäristölakia ollaan muuttamassa siihen suuntaan, että Suomesta tulisi täysin hiilineutraali valtio vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on kova, mutta Suomella on kaikki mahdollisuudet onnistua siinä. Jo nyt suurin osa yrityksistä panostaa ympäristöystävällisyyteen ja haluaa tuoda oman panoksensa tähän tavoitteeseen. Myös kuluttajat ovat alkaneet ostamaan tuotteita ja palveluita yrityksiltä, jotka haluavat toimia ympäristöystävällisesti.

Näyttääkin hyvältä, että sekä yritysten kuin kuluttajien suuntaus on mennyt ympäristöä kunnioittavaan suuntaan. Monet kotimaiset yritykset ovat vähentäneet niin vedenkulutusta kuin energiankulutustakin. Sen lisäksi yrityksen toiminnasta kertyvä jäte lajitellaan nykyisin huomattavasti paremmin kuin mitä tehtiin vielä joitakin vuosia sitten. Kehitystä on tapahtunut paljon, ja sitä voidaan odottaa tapahtuvan vieläkin enemmän tulevaisuudessa.

Täysin kotimainen Lumene ja sen energiapolitiikka

Kaikki meistä tietävät varmasti, että Lumene on kokonaisuudessaan täysin kotimainen yritys, joka valmistaa kosmetiikkaa ja ihonhoitotuotteita. Se suosii luonnosta saatavia ainesosia ja pyrkii muutenkin tekemään tuotteistaan mahdollisimman luonnonmukaisia. Lumenen toiminta on siinä mielessä täysin poikkeuksellista, että mitään tuotannon vaihetta ei ole viety ulkomaille. Kaikki tuotteiden suunnittelusta aina postitukseen tapahtuu Espoosta käsin. Lumenella onkin tehdas- ja toimitilat Espoon Kauklahdessa, josta käsin se on toiminut jo hyvin pitkään. Espoon tehtaalla työskenteleekin noin 60 henkilöä, jotka on jaettu kahteen vuoroon.

Lumene ei hyödynnä tuotteissaan kaukaa ulkomailta tuotuja raaka-aineita, vaan lähes kaikki raaka-aineet saadaan Suomesta ja suuri osa niistä Suomen luonnosta. Lumenen tuotteiden tehoaineina käytetään muun muassa kanervaa, lakkaa, koivunmahlaa, variksenmarjaa, männynkuorta ja pakuria. Niistä saadaan muun muassa öljyjä ja uutteita, joita hyödynnetään tuotteissa. Lumene asettikin itselleen tavoitteen vuonna 2015. Se halusi alkaa käyttää tuotteissaan enemmän luonnollisia raaka-aineita. Sittemmin vuodesta 2015 lähtien luonnollisten raaka-aineiden käyttäminen on kasvanut 10 tuhannesta kilosta vuodessa jopa 65 tuhanteen vuosittaiseen kiloon.

Yritysten energiatehokkuus – mistä se koostuu?

Yrityksen energiatehokkuus koostuu monista eri osioista. Kun organisaatio toimii energiatehokkaasti, se tuottaa tavaran tai palvelun pienellä energiankulutuksella. Energiankulutusta voidaan mitata erilaisilla luvuilla, joita jokaisen yrityksen tulisikin tarkkailla säännöllisesti. Kaikista helpointa on vertailla sähkön nykyistä kulutuslukemaa vaikkapa vuoden takaiseen. Näin voi nähdä, kuinka paljon sähköä on saatu säästettyä. Sähkön säästäminen on hyvä teko ympäristön kannalta, mutta samalla se myös vähentää yrityksen kuluja, mikä näkyy suoraan yrityksen liikevaihdossa. Mitä vähemmän kuluja on, sitä enemmän voittoa yritys saa. Jokainen yritys haluaa tavoitella suurta liikevaihtoa ja sitä kautta päästä kasvamaan yrityksenä.

Energiatehokkuus voidaan ottaa huomioon esimerkiksi koneita ja laitteita valitessa. Niiden kohdalla kannattaakin aina valita se kaikkein ympäristöystävällisin vaihtoehto, jolloin esimerkiksi sähkönkulutusta saadaan alaspäin. Energiatehokkuus liittyy vahvasti myös yrityksen toimitiloihin. Niissäkin voi kiinnittää huomiota energiankulutukseen aina sieltä taukotiloista muihin toimitiloihin asti. Kokonaisuus nimittäin ratkaisee ja esimerkiksi lämmityksellä ja jäähdytyksellä on merkitystä. Niiden avulla yrityksestä voi tehdä todella ympäristöystävällisen, jos lämmityksen hoitaa tehokkaasti, eikä lämmintä ilmaa päästä ulos pitämällä ovia auki liian pitkään. Sama pätee jäähdytykseen. Sekin tulee hoitaa tehokkaasti, jotta se on energiatehokasta.