Älykodilla tarkoitetaan kotia, jonka toimintoja voi ohjata älysovelluksen avulla internetin yli. Etäohjauksen avulla voidaan säätää valaistusta, ilmastointia, lämmitystä ja monia muita kodin ylläpidossa käytettäviä teknisiä laitteita ja järjestelmiä. Suurimpia etuja älykodin toteutuksessa saadaan sekä kodin käyttömukavuudessa että ennen kaikkea energiatehokkuudessa.

Älykotiin liittyy myös riskejä. Yksi konkreettinen riski on älykodin ohjelmistojen vanheneminen ja niihin liittyvien verkkopalveluiden päättyminen. Tämä saattaa pahimmillaan tarkoittaa sitä, että älykodin laitteesta tulee hyödytön. Kuluttajien kannattaakin halvimman älykotilaitteen sijasta valita laadukkaat laitteet tunnetulta valmistajalta. Applen älykotilaitteiden suosiminen omassa älykodissa on lähes varma tae siitä, että älykodin laitteet eivät yhtäkkiä lakkaa toimimasta laitevalmistajan kadotessa markkinoilta.

Energiatehokkuutta Apple HomeKit laitteilla

Apple on yksi maailman suurimpia kuluttajateknologialaitteiden ja ohjelmistojen valmistajia. Applen tarjontaan kuuluvat myös energiaa säästävien älykotiteknologiatuotteiden laitteet ja ohjelmistot. Apple HomeKit on tuotekokonaisuus, jonka avulla kuka tahansa voi tehdä omasta kodistaan älykodin. Applen tuotteita toisinaan moititaan kovista hinnoista, mutta tämä koskee lähinnä kaikkein uusimpia malleja. Älykodin voi helposti rakentaa käyttäen tehdashuollettuja Apple-laitteita, joita mresell verkkokauppa tarjoaa edullisesti laajassa valikoimassaan. Huollettujen ja takuun omaavien Applen tuotteiden avulla älykodin rakentaminen on kenen tahansa oman kodin energiatehokkuuden parantamisesta kiinnostuneen ulottuvilla.

Apple HomeKit mahdollistaa erilaisten laitteiden etäohjauksen ja automaatioasetusten tekemisen puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Yksi tehokkaimpia tapoja säästää energiaa on säätää sähkölaitteiden käyttöä ja optimoida sähkönkulutusta. Etäohjauksen avulla voidaan varmistaa, että kodissa ei koskaan ole valoja päällä silloin kun kukaan ei ole kotona. Samoin ilmastointia ja lämmitystä voidaan keventää siksi aikaa, kun kodin asukkaat ovat töissä tai koulussa. Vuositasolla energiansäästöstä voi kertyä mittava säästö sekä kulutuksessa että energian käytön laskun loppusummassa.

Älykodin laitteet mahdollistavat kodin energiatehokkuuden tinkimättä lainkaan asukkaiden mukavuudesta. Ketään ei haittaa, vaikka asunto olisi muutaman asteen viileämpi silloin kun kukaan ei ole kotona. Toisaalta älykäs lämmönsäätö osaa myös ottaa automaattisesti huomioon ulkoilman vaihtelut ja säätää kodin lämmityksen automaattisesti sopivaksi. Näin kodin lämmitys ei jää liian korkealle teholle säiden lämmetessä kylmän jakson jälkeen. Älykoti optimoi lämmitysenergian käytön ulkoilman säävaihteluiden mukaisesti. Automaattinen valaistus puolestaan pitää huolen siitä, että turhia valoja ei jää palamaan ja kuluttamaan sähköä kodin tyhjissä huoneissa.

Älykoti kannustaa energiatehokkuuteen

Yhtä älykodin tärkeintä ominaisuutta edustaa tarkan tiedon saaminen oman kodin energiankulutuksesta. Apple HomeKit älykodin laitteiden avulla voidaan seurata lähes reaaliajassa oman kodin veden- ja energiankulutusta. Älylaitteiden ilmoittamien kulutustietojen avulla voidaan luoda yhteenvetoja ja raportteja, joista asukkaat näkevät välittömästi kodissa käytetyn sähkön ja veden määrän. Kulutuksen määrän ja siihen liittyvien kustannusten näkeminen ajantasaiselta raportilta saavat käyttäjät miettimään tarkemmin omaa energiankäyttöään.

Ympäristötietoiset kuluttajat ovatkin alkaneet entistä enemmän kiinnostumaan älykodin hyödyistä. Yksinkertaisten ja edullisten älykotijärjestelmien avulla voidaan tehdä aitoja ympäristötekoja ja nähdä omien valintojen seuraukset kulutuksessa välittömästi. Älykotilaitteiden asentaminen uusiin asuntoihin jo rakennusvaiheessa on kasvattanut suosiota. Kodinostajat ovat entistä tiedostavampia asumisen ympäristövaikutuksista ja haluavat optimoida kodin kulutuksen älykotilaitteiden tarjoaman seurannan avulla.

Yhteenveto

Investointi Applen tarjoamiin älykodin laitteisiin on usein edullisempaa kuin kuvitellaan. Huollettujen uusiolaitteiden käyttö sopii erinomaisesti älykodin rakentamiseen ja pitkällä aikavälillä älykoti tuo optimoinnin ansiota säästöjä asumiskustannuksissa energiatehokkuuden avulla.