Oletko kuullut ympäristötaiteesta, josta puhutaan paljon? Sen tarkoituksena on tuoda iloa ja herättää tunteita, kuten kaikella muullakin taiteella, jollaista saa ostaa kotiinsa kätevästi esimerkiksi osoitteesta https://gallerix.fi/ joka on taiteen ykköspaikka. Voitkin käydä kurkkaamassa, haluaisitko panostaa moderniin teiteeseen vai esimerkiksi klassiseen värimaailmaan. Kaiken taiteen – myös ympäristötaiteen tarkoituksena on tehdä hyvää. Se on ympäristöystävällinen taiteen muoto kaikilla tavoin. Toki myös kotiin Gallerix-verkkokaupasta ostettava taide on ympäristöystävällistä ja tuo työtä taiteilijoille.

Esimerkiksi Turun Energia Sähköverkot Oy on tehnyt yhteistyötä ympäristötaidetta tekevien henkilöiden kanssa. Jo yli kymmenen vuoden ajan useita sähkökaappeja on koristeltu maalaamalla ne upeiksi ja tuotu siten väriä ihmisten elämään. Maalausprojektien tarkoituksena on ollut tuoda hyvää mieltä ihmisille ja samalla myös vähentää sähkökaappien töhrimistä. Kauniilla taiteella voidaankin saada paljon hyvää aikaan. Ensimmäiset Turun Energia Sähköverkot Oy:n taideprojekteista toteutettiin jo vuonna 2004 ja siitä lähtien sähkökaappien maalauksia on tehty vuosittain. Sähkökaappien maalaus on tuonut monia lahjakkaita taiteilijoita esille, sillä heidän teoksensa todella näkyvät tuhansille ihmisille päivittäin. Niitä ei nimittäin voi olla ihastelematta ohi kulkiessa.

Kaukolämmön taidekohteet – mitä ne ovat?

Sähkökaappien maalaukset eivät suinkaan ole ainoita taidekohteita, vaan maalauksia on tehty muuallakin. Kaukolämmön kiinteiden kohteiden, eli esimerkiksi kaukolämmön pumppaamoiden, yhteyteen on myös tehty ympäristötaideteoksia. Ensimmäinen tällainen aloitettiin vuonna 2015 ja niitäkin on tehty säännöllisesti siitä lähtien. Ensimmäinen kaukolämpöpumppaamon maalausprojekti oli nimeltään Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista, ja sen toteutti taiteilija Helena Mikkola. Ympäristötaideprojektit ovat tuoneet työtä monille tuntemattomillekin taiteilijoille, jotka eivät välttämättä ole vielä saaneet suurta näkyvyyttä. Erilaiset ympäristötaidekilpailut ovat mahtava tilaisuus päästä näyttämään omia taitojaan ja mahdollisesti päästä osalliseksi suureen ja näkyvään projektiin. Ne tuovat siis myös työtä ihmisille, joten niistä on paljon hyötyä. Jokaisen meistä kannattaa pysähtyä ihastelemaan ympäristötaidetta, mikäli sellaista sattuu osumaan matkan varrelle.