Suomen talvi on pitkä ja kylmä. Ilmojen viilentyminen vaikuttaa suoraan myös sähkölaskuun, sillä valoja joudutaan pitämään päällä enemmän ja huoneiden lämpötilaa nostetaan. Myös saunominen on yleisempää talvisin, joten sähkösaunan kohdalla kulutus nousee huomattavasti. Joskus sähkölasku voi nousta niin suureksi, että sen maksamiseen tarvitaan apua. Esimerkiksi Edullinen laina auttaa selviytymään sähkölaskusta, mutta ennakointi kannattaa. Miten sähkölaskua voi siis pienentää?
Hyvä keino on pitää huonelämpötila kohtalaisissa lukemissa. Monet sortuvat siihen, että sisällä pidetään reilua lämpöä, mikä nostaa sähkölaskua runsaasti. Sen sijaan jo 19 tai 20 asteen lämpötila riittää hyvin. Sisällä voi myös pitää päällä esimerkiksi villasukkia ja paksumpaa paitaa. Jo parin asteen sisälämpötilan tiputtaminen näkyy sähkölaskussa ja sillä voi saada satojen eurojen säästön vuosittain. Lämpöä ei myöskään kannata pitää päällä huoneissa, joissa ei asuta. Vierashuoneessa on siis turha pitää lämpöä, sillä kyseessä on useimmiten täysin tyhjillään oleva huone.
Jos kotoa löytyy varaava takka tai leivinuuni, kannattaa sitä hyödyntää. Niin varaava takka kuin leivinuuni pitävät lämmön jopa vuorokausien ajan ja auttavat siten pitämään sisälämpötilan hyvissä lukemissa. Varsinkin talven pakkasilla leivinuunia tai takkaa voi lämmittää vaikka joka päivä. Niiden avulla sähkölämmitystä ei parhaimmassa tapauksessa tarvita juuri ollenkaan. Perinteisen sähkölämmityksen tilalle voi myös harkita ympäristöystävällisempiä energiamuotoja.
Lämmittipä kotia sitten sähkölämmityksellä tai leivinuunia tai takkaa käyttäen, on tärkeää pitää lämpö sisällä. Ulko-ovia ei siis tule missään nimessä jättää pitkiksi ajoiksi auki, vaan ovista on kuljettava nopeasti ja ovi on suljettava takanaan. Kylmä ilma leviää nopeasti ulkotiloista sisälle ja laskee huoneen lämpötilaa huomattavasti. Tällöin lämpötila pitää nostaa takaisin sopiviin lukemiin laittamalla lämpöjä isommalle.