Monesti väitetään, että energiatehokkuus ja vihreät investoinnit sulkevat toisensa pois, mutta itse asiassa asia alkaa tätä nykyä olemaan päinvastoin: fossiiliset polttoaineet saavat runsaasti valtioiden tukea, jotta ne pysyisivät halpoina samaan aikaan kun vihreät energianlähteet tulevat yhä halvemmiksi markkinoiden voimasta.

Suomessa eteenkin sähkö puhuttaa aina talvisin, kun pörssisähkön hinta hypähtää melkoisesti. Esimerkiksi juuri joulukuun 2021 alussa sähkön pörssihinta kävi poikkeuksellisen ylhäällä. Syynä tähän olivat kylmän ilman aiheuttama kasvanut kysyntä ja samaan aikaan kylmän ilman aiheuttama sähköntuotannon hyytyminen. Tätä pahensi vain entisestään se, että pakkaset tulivat melko äkkiä.

Näillä leveysasteilla sähköä kuluu kodeissa eniten juuri lämmitykseen ja valaistukseen: ovathan talvet melko pitkiä, kylmiä ja pimeitä. Sähkö on monille se pakollinen paha, joka halutaan saada mahdollisimman halvalla. Se, että sähkö olisi jotenkin ympäristöystävällistä, on vain plussa. Osa taas haluaa olla aivan varma tästä ja maksaa siten hieman ekstraa – mutta aina ei tarvitse puntaroida näiden kahden välillä.

Lattialämmityksestä kaikki irti

Kuten jo sanottu, lämmitys nielee melkoisesti sähköä. Kulutus on aivan omaa luokkaansa, jos koti lämmitetään sähköllä. Tällöin kannattaa panostaa siihen, että lämmitys on päällä ainoastaan silloin, kun sähkö on halpaa, jotta isot kulutustarpeet eivät vedä sinua niille aivan kovimmille hinnoille. Fiksu sähkön kulutus näkyy saman tien lompakossa, ja vaikkapa omakotitalossa pienet kulutusta vähentävät teot saattavat kerryttää ihan mukavia säästöjä sähkölaskussa.

Pörssisähkö on yleinen vaihtoehto sähkölämmitteisessä kodissa ja lämmitys on usein päällä yöaikaan, jolloin sähkö tuppaa olemaan reilusti halvempaa; jopa talvella. Lattialämmitys kannattaa laittaa päälle yöksi, jotta se työskentelee yön halpoina tunteina ja päivällä asunto onkin sitten jo lämmin. Kun sitten taas päiväsaikaan sähköä kuluu kaikkeen muuhun, kuten ruuanlaittoon ja viihteeseen, ei kannata kuormittaa mittareitaan lämmityksellä.

Tietyissä tiloissa, kuten vaikkapa kylpyhuoneessa, lattialämmitys on pidettävä päällä koko ajan, jotta ylimääräinen kosteus haihtuu ja pyykit kuivuvat. Omakotitalossa kannattaa harkita lattialämmitykseen kytketyn kiukaan hankkimista: tällainen heti valmis kiuas mahdollistaa sen, että pääset saunaan juuri silloin, kun haluat. Ja kun kiuas ei ole aktiivisessa käytössä, lämmittää sähkö kylpyhuoneen lattiaa. Tällaisen järjestelmän avulla samoilla kilowattitunneilla saa lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ja jos kylpyhuoneesi kaipaa päivitystä, kannattaa suunnata osoitteeseen https://rorfokus.fi/, josta saa yhdellä klikkauksella kaiken tarvitsemansa tyylikkääseen ja laadukkaaseen kylpyhuoneeseen. Koska kylpyhuone täytyy pitää koko ajan lämpimänä, kannattaa sen energiatehokkaisiin laitteisiin panostaa aivan omalla tavallaan.

Miten huolehdin sähkön ympäristöystävällisyydestä?

Monia huolettaa se, paljonko oma sähkönkulutus kuormittaa ympäristöä. Tämä on ihan ymmärrettävää, sillä Suomessa kuluu paljon sähköä ja vaikka asukkaita on vähän, on kulutettujen kilowattituntien määrä samaa luokkaa kuin lähempänä päiväntasaajaa sellaisissa maissa, joissa asuu kaksikin kertaa enemmän väkeä kuin täällä.

Sähköstä puhuttaessa menee usein sekaisin uusiutuva ja päästötön sähkö. Nämä eivät ole synonyymejä ja molemmat vaikuttavat siihen, kuinka paljon sähkön kulutuksemme vaikuttaa ympäröivään luontoon. Esimerkiksi ydinvoima ei ole uusiutuvaa, koska maankuoressa on uraania vain rajallinen määrä. Sen sijaan ydinvoiman tuottama sähkö on päästötöntä eli se ei rasita luontoa. Vastaavasti biomassa on uusiutuvaa, koska erilaista luonnon massaa syntyy koko ajan lisää elonkierrossa. Se ei kuitenkaan ole päästötöntä, koska sähköä ja lämpöä tuotetaan polttamalla.

Ympäristötietoinen kuluttaja siis valitsee sellaisen sähkösopimuksen, jossa sähkö on tuotettu sekä uusiutuvilla että päästöttömillä lähteillä. Tuhansien järvien maassa tällainen on onneksi ainakin teoriassa mahdollista, sillä vesivoima täyttää nämä ehdot ja on vieläpä halvin mahdollinen tapa tuottaa sähköä. Esteenä on valitettavasti kuitenkin se, että kukaan ei halua katsoa vesivoimalaa lähikoskessaan.