Energiaa kuluu – vaikka mikä olisi, energiaa tarvitaan arjen pyörittämiseen melkoisia määriä. Moni onkin tosin jo alkanut esimerkillisesti kiinnittää huomiota siihen, mistä energia tulee ja mihin sitä käytetään. Tällainen tiedostava kuluttaja saa aikaan usein melko näkyviä tekoja ympäristön hyväksi, kunhan vain raaskii tehdä joitain muutoksia.
Yksi tärkeä kohta, josta kannattaa aloittaa on oma sähkösopimus, sillä sähköä kuluu Suomessa todella paljon valaistukseen ja lämmitykseen ympäri vuoden. Monella meistä on sähkölämmitteinen asumus, joten hiilijalanjälki on melkoinen, jos kaikki käytetty sähkö tuotetaan vaikkapa roskia polttamalla. Vesivoima on Suomessa edullinen tapa tuottaa sähköä. Se on myös täysin päästötön ja uusiutuva, eli sen vaikutukset ympäristöön ovat minimaaliset. Kannattaakin siis vaihtaa suosiolla vesivoimaan, jotta kuluttamasi energia rasittaa ympäristöä mahdollisimman vähän.
Peseytyminen kuluttaa melkoisesti
Vedestä puheen ollen kodin melkoinen energiasyöppö on peseytyminen. Energiaa vaaditaan etenkin veden lämmittämiseen, johon sitä kuluu melkoisesti. Lämmintä vettä puolesta käytetään lähes kaikessa siivoamisessa ja peseytymisessä. Esimerkiksi pyykkikorista löytyvät joogahousut täytyy pestä ja mieluiten siten, että niistä olisi iloa mahdollisimman pitkäksi aikaa. Joogahousut ovat myös urheiluvaatteita, eli niiden kanssa ei sovi käyttää esimerkiksi huuhteluainetta. Tämä on siinä mielessä hyvä juttu, että huuhteluaine aiheuttaa käyttöveden puhdistukseen lisäkuormitusta, joka taasen vaatii lisää energiaa. Nykyajan pesuaineet tehoavat myös jopa 30-asteisessa vedessä, eli vettä ei tarvitse lämmittää niin paljon kuin ennen.
Tiskatessa kannattaa käyttää hieman kättä lämpimämpää vettä. Tulikuumassa vedessä tiskaaminen on epämiellyttävää, mutta myös tuhlaa melkoisesti energiaa. Kannattaa myös panostaa sellaiseen tiskiaineeseen, jolla rasvaiset tahrat lähtevät myös vähän viileämmässä vedessä. Tiskiharjaksi kannattaa valita luonnonjouhi tai kokonaan kierrätettävästä materiaalista valmistettu harja.
Saunassa kannattaa käydä vain kerran viikossa; se riittää monelle ihan hyvin. Jokapäiväinen hikoilu ei ole terveellistä ellei se sitten synny urheilusta. Peseytyessäsi kannattaa myös pikku hiljaa opetella viileämpään veteen. Kemikaalikuormituksen vähentämiseksi kannattaa myös suosia ympäristöystävällistä suihkusaippuaa.
Energiatehokkaat laitteet ovat investointi
Kodin laitteet nielevät myös melkoisesti energiaa, mutta onneksi niistä on tullut entistä energiatehokkaampia, eli energiaa kuluu vähemmän ja laitteilla saa aikaiseksi enemmän. Moni voi olla sitä mieltä, ettei viisi vuotta sitten ostettua kahvinkeitintä kannata vaihtaa pois vain sen energiatehokkuuden takia, mutta nykyajan markkinoilla kahvinkeitin ei ole vain energiatehokkaampi, sen pitää EU-säädösten nojalla olla myös korjattavissa. Näin ollen kuluttaja saa mahdollisimman pitkäikäisiä tuotteita.
Laitteiden uusiminen saattaa kuulostaa kalliilta puuhalta ja kaupassa valitsee totta kai mieluummin sen halvemman kahvinkeittimen, mutta kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että hieman hintavampi laite on todennäköisesti laadukkaampi ja siihen on saatavilla paremmin varaosia kuin johonkin kertakäyttölaitteeseen. Mitä pidempään laitetta pystyy käyttämään, sitä halvemmaksi sen hinta käyttökertaa kohden tulee pidemmän päälle.