
Oli asumismuotosi millainen tahansa, se kuluttaa energiaa. Kulutuksen määrään vaikuttavat omat käyttötottumuksesi, mutta myös itse rakennus, jossa asut. Asuntomarkkinoitakin kannattaa seurata jonkin verran, sillä uusia asuntoja rakennettaessa sijoittajat haluavat entistä tehokkaampia ratkaisuja ja nykyään tehokkuus tarkoittaa nimenomaan vähäisempää energiankulutusta elintasosta tinkimättä. Mikäli sinua kiinnostaa sijoittaminen, https://tessin.com/fi/ -sivustolta löytyy tähän hyvä alku.
Mutta takaisin asiaan. Tästä tekstistä löydät muutamia huomioita energiatehokkaampaan asumiseen ja energian säästämiseen.
1. Lämmitä fiksusti
Suomalaiset jakautuvat tässä kahteen ryhmään: niihin, joiden asunto lämpenee sähköllä ja niihin, joilla asuntoa lämmitetään jollakin muulla menetelmällä, kuten kaukolämmöllä, öljyllä tai maalämmöllä. Tämä on oleellinen asia, sillä Suomessa lämmitystä täytyy pitää päällä suurimman osan vuodesta, jolloin lämmityksestä aiheutuva kuormitus ja lasku ovat huomattavat.
Mikäli mahdollista, investoi energiatehokkaaseen lämmitysratkaisuun, kuten maalämpöön. Jos se ei kuitenkaan ole mahdollista, pyri pitämään asumuksesi lämmitys niin viileänä kuin mukavuusalueesi antaa myöten: kotona ei tarvitse palella, muttei myöskään kulkea rantalomavarustuksessa. Lääkäritkin suosittelevat makuuhuoneen viilentämistä yhtenä hyvään yöuneen vaikuttavana tekijänä.
Jos on tarvetta tuulettaa, tee se lyhytkestoisella läpivedolla. Älä myöskään jumittaudu neljän seinän sisään koko päiväksi; kotoa poistuminen jo pariksi tunniksi tuntuu helpottavalta.
2. Tutustu sähköyhtiösi tarjontaan
Kysy itseltäsi, mitä nykyinen sähköyhtiösi oikeasti tarjoaa sinulle: parasta hintaa, hyvää asiakaspalvelua vai jotain muuta. Sähkösopimuksensa kilpailuttavat valitettavan harvat, vaikka sillä voi säästää omien rahojen lisäksi myös ympäristöä.
Ota selvää, mitä tuotantolähteitä sähköyhtiölläsi on. Ole yhteydessä sähköyhtiöösi ja kysy, voitko saada toisenlaista sopimusta suurin piirtein samoilla ehdoilla ja hinnoilla, mutta tuotettuna uusiutuvilla energianlähteillä. Energiaviraston sivuilta löytyy aiheesta paljon tietoa ja jopa mahdollisuus kilpailuttaa sähkön hintoja.
3. Investoi omaan sähköntuotantoon
Jos sinulla on mahdollisuus asennuttaa esimerkiksi aurinkopaneelit katollesi, kannattaa kyseistä investointia harkita. Omatuotannolla vältyt sähkönsiirtomaksuilta ja saat tällä tavoin pienennettyä sähkölaskuasi taas jonkin verran. Kesämökillä aurinkopaneelit voivat parhaassa tapauksessa tuottaa kaiken sähkön!
Paneelien asennustyöstä kotiin tai vapaa-ajan asuntoon on Suomessa mahdollista saada kotitalousvähennys. Tämä pätee myös oman tuulimyllyn asentamiseen, joskin se on harvinaisempaa. Mikäli satut tuottamaan sähköä yli tarpeen, sähköyhtiösi voi jopa ostaa ylituotantoasi. Tästä tehdään yhtiön kanssa erillinen sopimus ja asiasta kannattaa keskustella sähköyhtiön kanssa hyvissä ajoin etukäteen.
4. Syö lautanen tyhjäksi
Lienee typerän kuuloinen vinkki, mutta energiatehokkuuden kannalta hyvinkin olennainen. Kun ruokaa heitetään roskiin, menevät sen ravintoaineiden lisäksi hukkaan myös kaikki se työ, mikä aterian eteen on tehty ja siihen käytetty energia.
Ruokahävikistä puhutaan entistä enemmän ja ihmiset ovat entistä valveutuneempia sen suhteen. Enää ei ole niinkään häpeällistä esimerkiksi käydä ostamassa viimeinen käyttöpäivä -tarjouksessa ollutta jauhelihaa. Parasta ennen -päiväyksenkin todellinen merkitys on alkanut selviämään suomalaisille, ja omiin aisteihin luotetaan taas kuten ennen vanhaan.
Roskiin heitettävän ruuan vähentämiseksi on kirjoitettu paljon oppaita ja muun muassa Marttaliitto on ottanut asiasta koppia.
5. Älä ole liian ankara itsellesi
Äläkä myöskään muille. Jokainen meistä on yksilö ja opitut tavat eivät muutu yhdessä yössä. Keskustele ystävien ja sukulaisten kanssa ja jaa parhaat vinkkisi.
Aloita pienistä ja helpoista asioista, kuten valon sammuttamisesta huoneesta, jossa et ole tai suihkuajan lyhentämisestä. Siirry sitten oman valmiutesi ja resurssiesi mukaan isompiin asioihin, kuten sähköauton ostoon tai maalämmön asennukseen. Muista, että teko se on pienikin teko.