Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa, jonka käyttö on kasvamaan päin. Tuulivoimalla pyritään hillitsemään ilmastonmuutosta, sillä sen haittavaikutukset ovat pienet. Tuulivoima on tällä hetkellä Euroopan nopeimmin kasvava energiantuotantomuoto. Tuulivoimassa tuulen liike-energia muutetaan sähköksi tuuliturbiinien pyörivillä lavoilla.

Tuuli muuttuu sähköksi tuuliturbiineissa. Kun lapojen ja navan muodostama roottori pyörii tuulen voimalla, siirtyy liike-energia vaihdelaatikon kautta akselista tornin generaattoriin, jolloin generaattori tuottaa sähköä. Noin kolmasosa roottoriin osuvasta tuulesta muuttuu energiaksi. Tuulivoimaloista rakennetaan usein tuulivoimalapuistoja, joiden sijoituspaikkoina toimii joko maa tai usein myös avomeri. Noin 70 % tuulisähköstä syntyy vuoden kylmimpien kuukausien aikana, sillä talvisin ilman tiheys on korkeampi, jolloin samasta ilmamäärästä saadaan enemmän energiaa. Suurimmat laitokset Suomessa ovat kooltaan noin 5 MW.

Tuulivoiman etuja ja haittoja voidaan vertailla helposti. Etuja on kuitenkin haittoihin verrattuna huomattavasti enemmän. Tuulivoima on täysin uusiutuvaa ja päästötöntä energiaa ja sitä on käytössä rajaton määrä. Koska tuulivoima menee useiden fossiilisten polttoaineiden ohi, vähentää se hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi on tutkittu, että maalla sijaitseva tuulivoimala on tehokkaampi kuin avomerellä. Jos tuulivoimalat sijoitetaan oikein, voidaan myös välttyä ympäristövaikutuksilta. Jopa 80 % käytetyistä raaka-aineista ovat kokonaan kierrätettävissä. Lisäksi voimaloita voidaan lisätä reilusti ja näin tuulivoimaa voidaan hyödyntää entisestään. Jo 3-9 kuukauden aikana tuulivoimala tuottaa enemmän, kuin mitä se on valmistusprojektissa käyttänyt.

Toki muutamia haittapuoliakin löytyy, vaikkei niiden määrä suuri olekaan. Tuulivoimalat eivät pysty yksistään tuottamaan koko maailman sähköä. Jotta sähköä syntyy, tulee tuulivoiman olla riittävää, eikä näin siis aina ole. Pieniä hiilidioksidipäästöjäkin syntyy rakennusvaiheessa. Tuulivoimalat ovat saaneet kritiikkiä myös ympäristövaikutuksistaan, joista merkittävimmät ovat näkö- ja äänihaitat, sillä ne eivät ole kauniita. Vaikka kustannuksia tuulivoimasta syntyy, ovat sen edut kuitenkin huomattavasti merkittävämmät.