Maapallomme on ajautunut huonompaan jamaan kuin koskaan ennen, ja tämä kaikki on puhtaasti meidän ihmisten syytä. Ajattelemattomuus ja itsekkyys ovat ottanut vallan, ja oma mukavuudenhalu on asetettu kaiken edelle. Nyt kun tilanne on ajautunut kansainvälisen kriisin partaalle, on siihen vihdoin alettu puuttumaan huolella. Tiesitkö, että sinäkin voit vaikuttaa pienillä arkisilla teoilla? Yhden ihmisen ekologiset teot saattavat koko maapallon mittakaavassa vaikuttaa mitättömiltä, mutta yhdessä meissä on voimaa. Sinäkin voit siis olla koko maailman supersankari. Entä kuinka se tehdään? Lue tästä helpot tärpit ekotekoihin.

Vaihda muovi kestokassiin

Huomaatko, että jokaisella kauppareissulla tulee ostettua ostosten kantamiseen muovikassi? Mikä hirvittävä määrä muovijätettä tästä syntyykään! Muovijäte on yksi maapallomme raskaimmista taakoista, koska se ei maadu, vaan jää maailman meriin ja luontoon jopa tuhansiksi vuosiksi. Voiko tähän olla toista keinoa? No totta kai on! Valitse suloinen ja tilava kestokassi! Tämä ostos on paitsi kiistaton ekoteko, myös lompakkoystävällinen valinta – usko pois, niistä parinkymmenen sentin muovipusseista kertyisi elämän aikana melkoisen mittava lasku!

Sammuta turhat valot

Miksi pitää valoja päällä huoneessa tai talossa, jossa ei ole ketään kotona? Se tietää paitsi suurta sähkölaskua, myös sähkön turhaa tuhlausta ja sitä kautta maapallon suoranaista ahdistelua. Tee siis ekoteko sammuttamalla valot, kun et niitä tarvitse. Maapallo kiittää!

Kierrätä roskat

Roskien kierrättäminen saattaa tuntua hippien heiniltä tai rakettitieteeltä, mutta todellisuudessa se on kaikkea muuta. Oikeastaan roskien kierrättäminen ei vaadi sen kummempia toimenpiteitä! Sen kun lajittelet roskat erillisiin pönttöihin, ja kiikutat ne eteenpäin suurempiin jäteastioihin lajiteltavaksi. Saattaa kuulostaa turhalta, mutta sitä se ei ei todellakaan ole. Näin maailman kaatopaikat eivät täytä meriämme ja maitamme roskalla, vaan saamme jatkossakin nauttia puhtaasta ja kauniista maapallostamme.

Pese pyykkiä harkiten

Pyykin peseminen vie vettä, ja paljon. Älä siis pyöritä pesukonetta päivittäin vain siksi, että yksi rätti kaipaa pientä puunausta. Odota sen sijaan viikko, jotta pyykkivuori saa hieman kokoa, ja pese tällöin koko satsi kerralla. Tulet vuoden aikana huomaamaan mojovan muutoksen niin hiilijalanjäljessäsi kuin vesilaskussasikin!

Suosi kotimaista tai kestävästi tuotettua

Jos tarvitsemastasi tuotteesta on olemassa Suomessa tuotettu versio, miksi ostaisit ulkomailta saakka roudatun version? Mikäli suomalaista ei ole valikoimissa, valitse mahdollisimman ympäristöystävällinen ja kestävästi tuotettu vaihtoehto. Esimerkiksi ecco tarjoaa kestävästi tuotettuja tuotteita, jotka ovat mainioita ja laadukkaita. Ulkonäöstä ei tarvitse tinkiä, mutta päästöistä tarvitsee!

Hyödynnä julkinen liikenne ja muut kulkutavat

Auto ei aina ole järkevin vaihtoehto. Ehkä pystyisit lähtemään vartin aikaisemmin ehtiäksesi töihin linja-autolla? Tai ehkei kilometrin kauppamatka ole täysin mahdoton ajatus polkupyöräillen tai kävellen? Turha autoilu paitsi saastuttaa ilmakehää, myös vähentää kuntoasi. Lyö siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja käy ensi kerralla kirjastossa vaikkapa pyörällä!

Karsi suihkuhetkistä

Ymmärretään – tuntikausien suihkuhetket voivat olla taivaallisia. Ne ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin ekologisia. Käytä suihkua siis vain peseytymiseen, ja säästä syvälliset pohdiskelut esimerkiksi sänkyyn tai sohvalle. Näin saat veden kulutuksen alenemaan kuin huomaamatta!